Leesautobiografie

Leesautobiografie
Hier kom je wat meer te weten over mijn persoonlijke leesgeschiedenis. Wanneer ben ik beginnen lezen ? Wat zijn mijn mooiste herrineringen ? Je komt het hier allemaal te weten.
Het is allemaal begonnen zo ongeveer 16 jaar geleden. Lezen kon ik nog niet, maar toch heb ik dan al de leesmicroben te pakken gekregen. Ik zag mijn ouders of grootouders steeds in van die grote, dikke boeken lezen en ik vroeg me af wat erin stond. Nieuwsgierig ben ik altijd al geweest, dus ik trok het dikke boek uit mijn mama’s hand. Ik verstond er helemaal niets van. De volgende dag kwam mijn mama thuis en ze had enkele cadeautjes voor me mee. Het waren de bekende prentenboekjes van de groene kikker of de kleine kangoeroe. Ik was er ontzettend blij mij. Ik was een kindje dat niet kon stil zitten, maar met deze boeken kregen ze me zeker stil. Ik werd stilaan ouder. Ik kon juist lezen en de boeken van Kabouter Plop lagen voor men neus. Iedereen kent ze wel, de grote kleurrijke boeken van Kabouter Plop met hun mooie tekeningen en de tekstballonnetjes ? Ik had zeker 20 verschillende verhalen hiervan. Ik droomde er helemaal in weg. Onlangs vond ik deze boeken terug, en mijn kindertijd kwam weer naar boven. Dit is echt één van mijn mooiste herrineringen uit mijn jeugd. Tijdens de lagere school gingen we vaak met school naar de bibliotheek. Misdaadverhalen waren helemaal mijn ding. Je kon er zo in opgaan, bij fantaseren, de moord oplossen. Je had keuze genoeg in de bibliotheek, maar toch kon ik nooit kiezen welk boek ik ging nemen. Hier had ik een oplossing voor gevonden. Ik ging steeds de dag voor we naar de bibliotheek gingen, op internet een leuk en spannend boek zoeken. Zo was ik steeds voor op men klasgenootjes en had ik altijd het ‘coolste’ boek van iedereen. Het viel wel al eens voor dat ik dan een boek had gekozen dat nog niet voor mijn leeftijd was. Dan zei juf Annick altijd: “ dit boek is nog te moeilijk voor jou Tibau, je moet eerst nog wat groeien voor je dit boek mag lezen.” Dat zinnetje heb ik vaak moeten horen in de lagere school. Meestal zaten er aan deze schoolboeken ook boekbesprekingen verbonden. Deze opdrachten vond ik een heel stuk minder leuk.
De dag van vandaag heb ik de microben veel minder te pakken. De zin is voor een groot stuk afgenomen, en de tijd ervoor heb ik al helemaal niet meer. Mijn favoriete sport is tennis. Hier besteed ik dan ook heel veel tijd aan. Daarnaast ben ik ook veel bezig met mijn schoolwerk uiteraard, en dan komt er nog eens een vriendin bij kijken. Tijd om een goed boek te lezen heb ik dus niet meer. Tijdens de zomervakantie probeer ik wel steeds een boek mee op vakantie te nemen. Een goed boek lezen op een strandstoel in de brandende zon kan zeker eens deugd doen. Ik kom er tot rust, en dat is toch waar wat we allemaal willen op vakantie ?
Uit de periode dat ik vaak boeken las, heb ik wel enkele mooie dingen onthouden. Enkele goede auteurs en boeken die ik zeker zou aanraden om ook eens te lezen. De boeken van Marc De Bel vond ik altijd geweldig! Op de leeftijd van ongeveer 12 jaar kon ik heel goed inleven in zijn verhalen. Hij schrijft heel beeldend. Daarnaast heb ik veel verhalen gelezen van de beroemde reeks ‘De Grijze Jager’ van John Flanagan. Dit waren ook steevast heel goede verhalen. De spanning zat erin tot de laatste bladzijde!
Ik vind het wel spijtig dat ik praktisch geen boeken meer kan lezen. De tijd die ik nu nog over heb, besteed ik wel aan een andere soort lteratuur. Ik lees praktisch elke dag de krant. Ik ben altijd graag op de hoogte van wat er rondom mij heen gebeurt. Ik heb ook al verteld dat ik een fervente tennisser ben. Als ik de tijd vindt, lees ik hier ook al wel eens een boek over. Zo heb ik bijvoorbeeld de autobiografie van Roger Federer en Rafael Nadal ook in mijn boekenkast staan.

Ik hoop dat ik later de tijd zal vinden om terug wat meer te lezen, om op mijn goede oude dag eens tot rust te komen met een mooi stukje literatuur!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten